Et lokalt oppgjør med kastesystemet.

8.2 - IMDB
2t 10 min
2019
Hindi
Director: Anubhav Sinha
Writers: Anubhav Sinha, Gaurav Solanki
Stars: Ayushmann Khurrana, Nassar, Manoj Pahwa
Filmtittelen referrer til en artikkel i den indiske grunnloven fra 1949:
15 (1) The State shall not discriminate against any citizen on grounds only of religion, race, caste, sex, place of birth or any of them.
Du kan lese hele artikkelen, og den indiske grunnloven, her.
Recap
Tre kvinnelige tenåringer, to av dem kusiner, har forsvunnet fra en liten landsby. Når familien melder fra til den lokale politistasjonen blir de simpelthen bare vist bort. Samtidig ankommer en politimann fra Delhi, Ayan Ranjan, som midlertidig har blitt utplassert til å styre denne politistasjonen. Den neste morgenen blir de to kusinene funnet hengt. Obduksjon av jentene viser at det dreier seg om massevoldtekt over dager, samt drap ved henging. Derimot, den daværende høyest rankede politimannen sier de ikke skal se nærmere på saken da det helt sikkert handler om honour killing av fedrene, da han mener å vite at de to kusinene har vært intime (innforstått at det bringer skam mot familien). Derimot letes det fortsatt ikke etter den tredje tenåringen, som antas å ha forlatt landsbyen av fri vilje, noe som politiet anser som en vanlig hendelse.
Den nyankommende politisjefen blir informert om saken og derav dratt mellom å gjøre det som er riktig (føre saken som voldtekt og mord), og gamle tradisjoner rundt hvordan lignende voldtekt og drapssaker i området håndteres (henlegges).
Temaer
Filmen trekker inn mange temaer, hovedsaklig:
korrupsjon og maktutnyttelse
politisk spill
silencing
suppression
diskriminering
kastesystemet
misforstått/ikke-fungerende lovverk
Det som gjør filmen enda mer interessant er nemlig alle de systematiske sosiale problemene India har som blir tatt frem i lyset i filmen, og man kan kjenne på skammen de føler rundt dette. Det er også typisk for indisk filmatisering å vise problemene India har så direkte/rått, og de skyr ikke unna selv de værste temaer. Flere filmer som jeg kommer til å anmelde vil vise dette kjennetegnet.
Grunnen til at jeg har trukket frem dette er fordi det står i sterk kontrast til hvordan land som USA skyr unna, eller ikke innrømmer, sine sosial problemer, slik som kvinnemishandling, rasisme, diskriminering, dårlig behandling av urbefolkning, mm.
Her er noen av de scenene som er spesielt verdt å merke seg:
Å tie er å samtykke
Her er en samtale mellom den lokale høyest rankede politimesteren og den nye politisjefen i landsbyen:
CBI Officer Panikar: If there is more violence (by the lower caste) they will be the one to pay for it.
Ayan Ranjan: Who is being violent, sir?
CBI Officer Panikar: You’ve must have heard their slogans. “Long live Bhim!”
Ayan Ranjan: Sometimes the quiet persistent violence behind such violence is overlooked. It becomes part of our culture. We don’t call it violence then. We call it law and order.
CBI Officer Panikar: You can’t be neutral can you?
Ayan Ranjan: Staying neutral when a fire is raging, is standing with the ones who lit it.
Kastesystemet Politisjefen Ayan Ranjan prøver å navigere kastesystemet i sin saksutredning men møter stadig på utfordringer grunnet denne ekstreme begrensete tankegangen. Det er en glimrende scene hvor han i frustrasjon spør sine politibetjenter hvilke kaste de hører til (noe som er ulovlig). Svarene han får er mer frustrende og påviser hvordan dette ikke gir noen mening for han.



Å tie er å samtykke
På ett tidspunkt blir fedrene til de to ofrene presset til å tilstå å ha drepte dem. Det er scene som gir deg frysninger på ryggen da de to fedrene i tidligere scener har grått over sine døtre, og tydelig benektet å hatt noe med dette å gjøre. I denne scenen er de helt seriøse og følelsesløse / nedbrutte.


Konfliktens rot
Det kommer frem i løpet av filmen at jentene har spurt om en forhøyet lønn: 3 Rs. Her er utredning av hva dette vil bety for deres dagslønn, og som brukes som årsak til at jentene blir overfalt. Det er vanskelig å forstå at 30-noe ører utløser alt dette kaoset.


Det var så mange andre scener jeg kunne dratt frem, men det er best å bare se filmen selv.
Du kan finner filmen på Netflix her.
My review in English can be found here.
留言